Ръководство с препоръки как да следим за промени в тялото си,

...
Ръководство с препоръки как да следим за промени в тялото си,
Коментари Харесай

Какво трябва да следим, за да избегнем рака - Здраве

Ръководство с препоръки по какъв начин да следим за промени в тялото си, с цел да избегнем заболяване от рак, изготвиха лекарите от Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. С тази нестандартна самодейност те означават Световния ден за битка с рака - 4 февруари.

Всяка година към 4 февруари има доста начинания – безвъзмездни прегледи, съвещания, които обаче имат временен резултат. Затова взехме решение да създадем нещо друго за пациентите, въз основата на нашия опит и туморите, които лекуваме в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, което да остане във времето и да ги образова сами да търсят скритите белези на рака. Много от злокачествените болести в ранните си стадии, когато са към момента лечими, нямат признаци, само че има някои дребни белези, които, съчетани с фамилна предиспозиция, могат да ни подскажат, че нещо с организма ни не е наред, изяснява доктор Мариaна Атанасова, шеф на Отделението по здравна онкология към Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Именно тези, съвсем невидими белези, са се постарали да обобщят онколозите на болничното заведение.

През последните години онкологичните болести излизат преди всичко измежду всички други обществено значими болести по брой нови случаи. Социалната значителност се дефинира от обстоятелството, че обгръща от ден на ден хора в дейна възраст, все по-млади под 45г., а в това време има потвърдени положителни резултати, удължаващи живота при лекуване в ранен етап. Водещи са рака на млечната жлеза, рака на белия дроб и простатата, рака на дебелото черво, и рака на маточната шийка.

В България за повече от 30 години по този начин и не се утвърди единна, регулярна скринингова система за ранно разкриване рака на гърдата, на дебелото черво, на простатата и на белия дроб. Може би ранната профилактика с новосъздадени ваксини за карцинома на маточната шийка при младите девойки и дами, елементарно налични, ще даде след 10-15години действително понижаване броя на новите случаи с тази локализация. Бъдещето ще покаже!, разяснява доктор Атанасова, която е онколог с над 30-годишна процедура.

Лекарите се надяват квалифицираните от тях рекомендации да оказват помощ на повече хората да преценяват:

Кога е удачно да се извърнат към персоналния доктор, който да ги насочи към експерт, тъй като се е появил нов признак или се е трансформирал към този момент действителен.

Да се замислят дали имат родственици с онкологично заболяване или са приемали дълготрайно време медикамент, който има канцерогенен капацитет.

Дали работят във нездравословна среда или имат нездравословни привички (редовен банкет на алкохол/ тютюнопушене)?

Дали боледуват от хронично заболяване, което с възрастта усилва риска от развиване и на онкологично заболяване?

Рак на млечната жлеза

Почти всеки 4-ти случай на рак измежду дамите е локализиран в гърдата. ¼ от случаите на рак на млечната жлеза се изявява преди 50-годишна възраст и по-малко от 5% преди 35 год. Заболеваемостта от рак на млечната жлеза пораства със застаряването на популацията.

Потърсете консултация в случай че:

- имате генетична предиспозиция, така наречен семеен рак - родственици с рак на гърдата, яйчника или простатата;

- преминали сте през продължителна хормоно-заместителна терапия - при дисменорея (болезнена менструация, която може да бъде първична или вторична), при стимулация за мечтана бременност и други. Рискът нараства доста с придвижване на възрастта;

- имате висока компактност на гърдите, и история за така наречен атипична хиперплазия на гърдата (преканцерогенно положение, което усилва риска от развиване на рак на гърдата 4-5 пъти);

- храните се нередовно и постоянно с така наречен бързи храни, страдате от затлъстяване или имате нараснала приложимост на алкохол.

Препоръки

Самоизследването на гърдите е първата стъпка. Интернет предлага нагледни и елементарно разбираеми начини за инспекция на гърдите от всяка жена. Важно е да се знае, че най-подходящото време при менструиращите дами /пременопаузални/ е до 10-12 ден от началото на цикъла, когато гърдата е най-спокойна.

Задължителни са регулярните (годишни или на 2 години) мамографии при дами на възраст от 50-69 г и 1 път годишно магнитен резонанс при дами с семеен рак.

Задължителна е ехомамографията при млади дами под 40-45 година (при подозрение – и магнитен резонанс на гърдите).
Най-важното е след всяко нагледно проучване - ехография, мамография или магнитен резонанс, консултация с доктор клиницист, най-често хирург, с устременост към патология на гърдата.

Извършването на клиничен обзор на гърдите и аксилите е най-важната последваща стъпка, която ще докара до взимане на тъкан от подозрителен сектор под ехографски надзор за хистологично удостоверение!

Карцином на простатата

По брой нови случаи простатния карцином към този момент изпревари карцинома на белия дроб в международен мащаб. Най-вероятната причина за това са огромните скринингови стратегии в Америка и Европа. По-същественият проблем е трайната наклонност към намаляване на възрастта при мъжете. Това е и една от аргументите за по-агресивно протичане и по-висока смъртност преди 60-годишна възраст.

Потърсете консултация, в случай че:

- имате информация за родственици с простатен карцином или такива от женски пол с рак на гърдата;

- забележите, че стартирате да уринирате по-често, струята изтънява, имате императивни позиви за уриниране, ставате и през нощта или се е нараснал броя им;

- също по този начин, в случай че някои от тези признаци се задълбочават. Това към момента не значи, че имате рак на простатата. НО би трябвало да се посъветвате при фамилния си доктор. Има наложително проучване на Простатно характерен антиген /PSA/ 1 път годишно при мъже над 62 година Наложителна е консултация с уролог!

Рак на храносмилателния тракт (COLORECTUM)

В тази група тумори влизат разнообразни хистологични разновидности. Тревожна е наклонността за поява на рака на дебелото и правото черво във възрастта под 50 години, по-често при мъжете. Това провокира в Съединени американски щати смяна на възрастовата граница в националната им скринингова стратегия за ранно разкриване и лекуване на колоректалния карцином. Възрастовата група към този момент е от 45- годишна възраст нагоре.

Потърсете консултация, в случай че:

- имате фамилна обремененост;

- имате потвърдена болест на Крон, улцерозен колит или фамилна полипоза;

- дивертикулоза, полипоза или и двете по едно и също време, на дебелото черво, ИЛИ нямате нито едно от горните болести, само че забелязвате смяна в ритъма на дефекация (изхожданията) при липса на смяна в хранителния ви режим;

- поява на патологични примеси във фекалиите– слуз, кръв;

- новопоявил се метеоризъм (газове) или усилване на към този момент съществуващ;

- задълбочаващ се запек или смяна по-скоро към диарийни изхождания;

- новопоявила се тежест или сложен за преценка коремен дискомфорт ИЛИ нямате никакви недоволства, НО сте навършили 50 години!

Препоръки:

Консултирайте се с гастроентеролог за осъществяване на колоноскопия и/или гастроскопия.

Много постоянно в ранния етап колоректалните и стомашните карциноми нямат никакви признаци. Но оперирани по разпоредбите за радикалност при туморите на дебелото черво 10-годишната преживяемост без рецидив е към 90%.

Ако сте с дълготраен диабет и наднормено тегло, появили се разширени вени или хемороиди или задействан тромбофлебит и даже без други недоволства, не е лишено от смисъл провеждането на магнитен резонанс или компютърен томограф (КТ) наложително с венозен контрастност и устременост към задстомашната жлеза (панкреаса).

Карциномът на панкреаса е най-труден за ранно разкриване, тъй като няма ранни признаци, само че е с най-бърза и висока смъртност, когато е метастазирал.

Болката в горната част на корема с навлизане в дълбочина към гърба и отслабването са към този момент късни признаци.

Откриването му в ранен етап е съвсем постоянно инцидентно при проучване по различен мотив. Но оперирани в този етап са със доста по-добра прогноза във връзка с преживяемостта.

Рак на белия дроб

Това е туморът, който в международен мащаб продължава да е рекордьор по смъртност, т.е. броят нови случаи годишно е съвсем еднакъв на броя на смъртните случаи в годината. Има начална наклонност в интерес на преживяемостта, само че тя е доста слаба. Единственият карцином, който го конкурира е прогресивно възходящият брой случаи на примитивен чернодробен рак, обвързван с ексцесивното повишаване честотата на вирусния хепатит.

Пандемията от COVID-19 промени в прочут смисъл откриването на белодробния рак. Много експерти оповестяват персонални наблюдения за диагностициране на безсимптомен до този миг рак на белия дроб в разнообразни етапи, протичал без присъща симптоматика в хода на лекуване за Covid-19. За страдание при пациентите с към този момент сложена диагноза и провеждано лекуване, пандемията форсира съдбовния излаз.

Потърсете консултация, в случай че:

- сте дълготраен пушач;

- кашлицата ви се е трансформирала или имате хронично протичащо белодробно заболяване;

- работите във нездравословна среда - запрашена, с нефтени артикули и др.;

- имате непосредствен с рак на белия дроб;

- имате сърдечно-съдови проблеми, предизвикани от рецидивиращ тромбемболизъм – белодробен или на периферни кръвоносни съдове.

Консултирайте се с вашия фамилен доктор и пулмолог, като наложително визиите всички провеждани до този миг рентгенови проучвания!

Провеждането на нискодозова компютърна томография (КТ) на белия дроб се предлага от Американската онкологична асоциация (ASCO и NCCN) като благонадежден способ за ранно разкриване рака на белия дроб в рисковия контингент. В България към този момент има и тази опция! Съвсем скоро такова проучване ще се прави и в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Други онкологични болести

Огледайте кожата и лигавиците си и в случай че забележите пигментни формирания, които се трансформират по цвят или размер, ранички, които не зарастват, подутини в региона на шията, подмишниците или в ингвиналните гънки - НЕ ЧАКАЙТЕ! Потърсете кожен лекар(дерматолог), хирург или експерт УНГ!

Тези и други промени са така наречен МАЛКИ СИМПТОМИ , които могат да ви насочат в вярната посока и точния експерт.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР